msx80

[Software] Blueprint, a building instruction generator for LDD

Recommended Posts

On 1/25/2018 at 8:26 AM, msx80 said:

 

On 1/19/2018 at 5:09 AM, Tyke said:

Hi msx80, and Everybody,

Thanks msx80 for your amazing artwork and enthusiasm with supportting and developing BP. I noticed, that some cool settings can be done in blueprint.ini. Is any list of these settings? I make notes of page.color.0 and page.background. No more.

Thanks

Thanks! Uh no, there's not, but i'll see if i can extract one.

Hey @msx80 any chance you could export this list for us? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here it is, nothing beside the known stuff:

 

directory.export
directory.input
directory.open
directory.save
page.background
page.color.X
page.width
page.height
db.location

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello everyone, you all a talking about a ini file, i ran a search on my PC and I don't have any blueprint.ini on it.

i just want to confirm, that i have all files i need. the blueprint0026 i downloaded has two folder in it (bin and native) and also 3 files (blueprint.bat, lenghts.txt and readme.txt, in the folder bin is the blueprint.jar, and the native has dll, dylib and so files in it

but nowhere is a ini file.

as mentioned prior, i'm not familiar with all this, but i would like to know, how to change the colors

thank you

Markus

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@knigtonwheels have you ran the program at least one? the ini files is created by Blueprint when first run.

You can find it on C:\Users\<your name>\AppData\Roaming

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, msx80 said:

@knigtonwheels have you ran the program at least one? the ini files is created by Blueprint when first run.

You can find it on C:\Users\<your name>\AppData\Roaming

Thank you

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
43 minutes ago, msx80 said:

@knigtonwheels have you ran the program at least one? the ini files is created by Blueprint when first run.

You can find it on C:\Users\<your name>\AppData\Roaming

i do have one more question, in the ini file, what should be in there?

i only see four lines starting with directory.open; /input; /export and save with the path on each

do i just add the lines you posted above with instead of an X by the color with something like 000000 or 015GDG, what ever color i would prefer?

Also, when i open a new project, the ini file is "empty", the lines i added are gone :wacko:

is there anywhere a thread, where this is explained

Edited by knigtonwheels

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, knigtonwheels said:

i do have one more question, in the ini file, what should be in there?

i only see four lines starting with directory.open; /input; /export and save with the path on each

do i just add the lines you posted above with instead of an X by the color with something like 000000 or 015GDG, what ever color i would prefer?

Also, when i open a new project, the ini file is "empty", the lines i added are gone :wacko:

is there anywhere a thread, where this is explained

Not explained, probably there is somewhere a hint, that what is set here, can be avoided to set manually.

Just to be sure regarding the color syntax, I paste my ini file here below.

There is 2 things above by @msx80 I will add soon, The width and the height. When I finish my first project, I will try to write a log of how I did. And with my 1600 part set, I decided to cut them into as many pieces as I need to create as professional PNG files, as posssible for a future to be instruction. This result in: I do many-many new projects, somethime 1 BP project produces only 1 next page in my future-to-be-instruction, therefore I need to set the width anf height from time to time. With the above ini file settings that will save me some valueable time.

directory.open=C:\Users\myusername\Documents\LEGO Creations\BluePrint
directory.open=C:\Users\myusername\Documents\LEGO Creations\BluePrint
directory.input=C:\Users\myusername\Documents\LEGO Creations\Models\Project
directory.input=C:\Users\myusername\Documents\LEGO Creations\Models\Project
page.background=C:\Users\myusername\Documents\_Priv\Lego\SW\Blueprint0026\bg.jpg
directory.export=C:\Users\myusername\Desktop\LEGO\Próba\PNG
page.color.0=#ebf4eb
directory.save=C:\Users\myusername\Documents\LEGO Creations\BluePrint

I try to insert 1 page of the instruction here. I needed to scale it down to be less, then 0.1 MB in size here.

 

B04.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

This might help others that come across this issue, without having to read through 24 pages to figure it out - if you are getting an error message when you first try out this program - try downloading the most recent version of Java.

I was getting an error message when I first tried to open the "blueprint.bat" file and got this error message :

'java' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.
Press any key to continue . . .

When I press a key it just closes. I saw some discussion about Java earlier in the thread, and sure enough after updating it, the program opened properly.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/3/2018 at 4:24 PM, Tyke said:

Not explained, probably there is somewhere a hint, that what is set here, can be avoided to set manually.

Just to be sure regarding the color syntax, I paste my ini file here below.

There is 2 things above by @msx80 I will add soon, The width and the height. When I finish my first project, I will try to write a log of how I did. And with my 1600 part set, I decided to cut them into as many pieces as I need to create as professional PNG files, as posssible for a future to be instruction. This result in: I do many-many new projects, somethime 1 BP project produces only 1 next page in my future-to-be-instruction, therefore I need to set the width anf height from time to time. With the above ini file settings that will save me some valueable time.

directory.open=C:\Users\myusername\Documents\LEGO Creations\BluePrint
directory.open=C:\Users\myusername\Documents\LEGO Creations\BluePrint
directory.input=C:\Users\myusername\Documents\LEGO Creations\Models\Project
directory.input=C:\Users\myusername\Documents\LEGO Creations\Models\Project
page.background=C:\Users\myusername\Documents\_Priv\Lego\SW\Blueprint0026\bg.jpg
directory.export=C:\Users\myusername\Desktop\LEGO\Próba\PNG
page.color.0=#ebf4eb
directory.save=C:\Users\myusername\Documents\LEGO Creations\BluePrint

I try to insert 1 page of the instruction here. I needed to scale it down to be less, then 0.1 MB in size here.

 

B04.png

@Tyke thank you for the explanation. my problem is more like, i really don't have experience with this and when i add a line to the ini file, as soon i open one of the LDD set i drew, it will be empty, meaning, only the first four line itmes are there, but what i added and saved is gone

what i'm doing wrong.

i would like to change the background color to a blue or green or anything else than white

i have to say, i'm very organized with my stuff, so every project is in its own folder with and PNG or JPGs i did, or any other files i needed to create it

so every project i open, i open from a different folder, might these be an issue?

 

thank you

 

Markus

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

hello @knigtonwheels I am not really a support specialist on this. Can you please detail, what OS is you computer, in which directory you ini file is, and where those project folders are? I am not sure, if this helps, but if it is a Windows, I might can help. The ini file is 1 file and has to be in a proper place, not moved to any other place, full Access might needed to this file. Project folder can be anywhere, as you always need to open it, from whatever folder they are, when you try to use Blue Print.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
6 minutes ago, Tyke said:

hello @knigtonwheels I am not really a support specialist on this. Can you please detail, what OS is you computer, in which directory you ini file is, and where those project folders are? I am not sure, if this helps, but if it is a Windows, I might can help. The ini file is 1 file and has to be in a proper place, not moved to any other place, full Access might needed to this file. Project folder can be anywhere, as you always need to open it, from whatever folder they are, when you try to use Blue Print.

Hell @Tyke, yes it is a windows 10, the files a stored in my one drive folder, the reason for this to work from all my computers, Home, work, etc.

the ini file is in the roaming folder under appdata

after i send my last post, i played a bid more, the page.color.o=#?????? stays in , but only on the top of the ini file, but when i open BP it wouldn't give me any other background color than white

 

just opened it again and page.color went back to #FFFFFF 

Edited by knigtonwheels
new development

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, knigtonwheels said:

Hell @Tyke, yes it is a windows 10, the files a stored in my one drive folder, the reason for this to work from all my computers, Home, work, etc.

the ini file is in the roaming folder under appdata

after i send my last post, i played a bid more, the page.color.o=#?????? stays in , but only on the top of the ini file, but when i open BP it wouldn't give me any other background color than white

 

just opened it again and page.color went back to #FFFFFF 

You will need to add the line to all of the computers that you have run blueprint on.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, supertruper1988 said:

You will need to add the line to all of the computers that you have run blueprint on.

@supertruper1988 thank yo so much for the hint.

how do i do the background color, tried 

page.background.0=#any color, but nothing, did on both PCs

or is it color instead of page

 

thank you

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@supertruper1988 is right, ini file should be treated as part of the BP installation, which can be different at each computer, but should be kept identical, if you expect to see the same results. I think your OneDrive case makes the situation a bit more complicated, so I would highlight some neuralgic point:

- You ini file should be edited by notepad. This way it is ensured, that there is no hidden TABS, and other invisible characters in the file, that makes it useless.

- Please check on the syntax, page.color.o is a typo? it should be 0 (zero).

- If you have OneDrive folder synced to your computer, I pretty assume, that the path to the folders contain spaces. As you can see in my way above example, I carefully create my folders to avoid such situation a path has a space in it. Also it is with the username. Probaby it can be worked around by encapsulating the path to qoutes " " or ' ', have not tested it.

- What is more important, that BP is using LDD database. It is highly recommended to be updated to the same version, and I would install the same version and bit of Java as well on all affected computers.

@msx80 did not specify page.background.0

Such things are not like what we figure out. Only those parameters exist in the ini, that he explicitely defined and refers to in the BP. You may try to use page.background as he listed, but not give a value of a path to a file, but give a value of a #color code. If that is not working, it is just simply not in use by him.

Edited by Tyke

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, Tyke said:

@supertruper1988 is right, ini file should be treated as part of the BP installation, which can be different at each computer, but should be kept identical, if you expect to see the same results. I think your OneDrive case makes the situation a bit more complicated, so I would highlight some neuralgic point:

- You ini file should be edited by notepad. This way it is ensured, that there is no hidden TABS, and other invisible characters in the file, that makes it useless.

- Please check on the syntax, page.color.o is a typo? it should be 0 (zero).

- If you have OneDrive folder synced to your computer, I pretty assume, that the path to the folders contain spaces. As you can see in my way above example, I carefully create my folders to avoid such situation a path has a space in it. Also it is with the username. Probaby it can be worked around by encapsulating the path to qoutes " " or ' ', have not tested it.

- What is more important, that BP is using LDD database. It is highly recommended to be updated to the same version, and I would install the same version and bit of Java as well on all affected computers.

@msx80 did not specify page.background.0

Such things are not like what we figure out. Only those parameters exist in the ini, that he explicitely defined and refers to in the BP. You may try to use page.background as he listed, but not give a value of a path to a file, but give a value of a #color code. If that is not working, it is just simply not in use by him.

@Tyke thank you so much for your help and explanation.

the file path is without any spaces and yes, it was a type in the thread

now i got it working, since i put the same path on both PCs

just hopped, to be able to change the color of the parts background

Share this post


Link to post
Share on other sites

That is all reasonable, this is why I originally asked @msx80 for all the possible parameters. I hoped, at least all the parameters, that are in the Page Settings Dialog boksz has in BP can be managed from ini, but this is not the case. Imagine, that he might refer to the white color of parts background in his BP all over at lets say 30 places in the code. He needs to replace these codes to refer to page.whatevercode he wants and the put it in the ini file. All such improvments do not give any new feature of such to the application, just makes some of us easier to work with. This results in a low priority.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@msx80 Hi msx80,

This software is incredible, and I've used it to create instructions for a number of my builds.  I have one question though:  Is there a particular zoom number that allows for perfect outlining of parts?  It seems that no matter what number I try, there's always an edge or two that doesn't show up around a stud.

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @msx80,

I'm absolutely impressed by your software. I was pointed in it's direction by a friend, because I have a cathedral designed in LDD that I'm wanting to build slowly, but LDD couldn't handle it because I had to split it into 3 files, each with around 30,000 bricks (yeah, you read that right). Your software opened up the files and generated the instructions from the defaults in less time than LDD takes to open them!

However, I've found a couple of issues and have a couple of suggestions.

Firstly, the size of my models mean that every step generates a "bounding box overflow" error. Is there a way to change the zoom level or size or something? To give you an idea, the baseplates are a 3x2 grid of the 48x48 stud plates... and I'm assuming this error is the cause of the rendering issue visible in the attachment???

Secondly, inside the cathedral are some chandeliers hanging from chain lengths, but the chains are added in the first step despite there being nothing to attach them to at the time (you can see them as the vertical lines in the attachment)... I understand I can manually relocate them to later on in the build, but it'd be great to see them handled better by default

I'd love to see some preferences or something, that allow me to set a default path for the tool to look for my models.

Also to set some kind of limit on the number of pieces added per step in the default generation. My models have a couple of dozen per step.

Thanks again though for your awesome efforts!

blueprint_step.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Iperial_Fleet_Commander said:

I'm having a bit of a problem. I downloaded the file, ran it, and my security system blocked it? Even after I allowed it, it still wont run. Any fixes? (I'm using a windows 8 PC.)

Yeah, months ago my antivirus detected multiple trojans in several of the files. The .dll files in the software appear to contain viruses; I brought this up months ago. Apparently the software creator hasn't reuploaded the file, as it still contains malware.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, GrahamSlam said:

Yeah, months ago my antivirus detected multiple trojans in several of the files. The .dll files in the software appear to contain viruses; I brought this up months ago. Apparently the software creator hasn't reuploaded the file, as it still contains malware.

Well that's concerning. I hope I didn't doom the computer. (It's a family computer.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

i'm pretty sure the software doesn't contain malware, it's just that the libraries i'm using (lwjgl) are known to give some false alarm. If you want, you can replace the dll i'm shipping with some from the official distribution (i'm using version 3.1.0 but should work with any 3.1.x). You can find it here under "/lwjgl/release/3.1.0/windows".

Lwjgl is used by hundreds of projects so i'm sure it's safe to use. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, GrahamSlam said:

Yeah, months ago my antivirus detected multiple trojans in several of the files. The .dll files in the software appear to contain viruses; I brought this up months ago. Apparently the software creator hasn't reuploaded the file, as it still contains malware.

I'm pretty sure it's called a "false positive". I've come across is a few times running open source or indi designer programs that rely or run on certain frameworks. That's really all I know.

But I also figure someone who puts in as much work and functionallity into a piece of free software for a massive community that they are apart of, would probably not steer us wrong!

Thanks MSX80, your the shiz-nit!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi! Where I can find the link to the latest version? Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey @Malou my version of the Mac version doesn't work. I get this error:

Quote

"Header checksum broken. Store was not closed correctly and might be corrupted. Use ' DBMaker.checksum.HeaderBypass() ' to recover your data. Use clean shutdown or enable transactions to protect the store in the future."

My specs are as follows

MacBook Pro (15-inch, 2017)
Processor:     2.9 GHz Intel Core i7
Memory:        16 GB 2133 MHz LPDDR3
Startup Disk:  Macintosh HD
Graphics:      Radeon Pro 560 4096 MB
               Intel HD Graphics 630 1536 MB

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.