Jump to content


Troubleshooting guide - LDD startup and advanced graphics problems


  • Please log in to reply
121 replies to this topic

#76 Superkalle

Superkalle

    Posts: 5563
    Joined: 21-December 08
    Member: 4755
    Country: Sweden

Posted 23 March 2012 - 09:36 PM

I popped a mail about this to the LDD Team and got a response this evening:

"Yes we are aware of the problemn and have people working on it. Thank you for letting us know."

So reassuring news I suppose.
Eurobricks Digital Design Forum - for all your LDD and Ldraw cravings

#77 Aanchir

Aanchir

  • Color Encyclopedia


    Posts: 7442
    Joined: 31-December 09
    Member: 8841
    Country: United States

Posted 23 March 2012 - 09:54 PM

Good to hear some feedback from TLG on this. I wonder what caused it. Perhaps TLG was trying to update LDD and encountered an error? But I think we'd know about any planned updates of considerable size in advance.

Posted Image recommends the following sites:
Posted Image Posted Image Posted Image


#78 legoboy3998

legoboy3998

    Posts: 187
    Joined: 30-August 09
    Member: 7237
    Country: USA

Posted 27 March 2012 - 02:58 AM

View PostSuperkalle, on 23 March 2012 - 09:36 PM, said:

I popped a mail about this to the LDD Team and got a response this evening:

"Yes we are aware of the problemn and have people working on it. Thank you for letting us know."

So reassuring news I suppose.

LDD is working now.  ...Now if only I could remember what it was I wanted to work on in it.

Sal
WFB, WI

#79 JustPlainJim

JustPlainJim

    Posts: 5
    Joined: 24-April 12
    Member: 28186

Posted 24 April 2012 - 11:11 PM

Hi. My first post here, because I'm not sure where else to turn.

I've been trying to run the latest LDD and it's been crashing on me. I never had an issue with previous versions. I see a message that says "installing bricks" and then it simply closes the program. No explanation, no error message. I tried Safe Mode and it does the same thing.
I've tried uninstalling and re-installing LDD, but it always says that Lego Digital Designer is already installed on my PC. I've gone in and deleted the directory in Program Files and the directory under my "Documents and Settings" folder. I wonder if that may be because I chose the "install for all users" option...

I checked my drivers and they seem up to date. I tried altering the preferences file and it didn't change anything. Same issue.

I also wonder if it's a matter of my operating system. I'm running Windows XP 64-bit edition and I've had problems with other programs not running (most notably Spore).

Has anyone else had this problem?

Thanks for your time.

#80 Superkalle

Superkalle

    Posts: 5563
    Joined: 21-December 08
    Member: 4755
    Country: Sweden

Posted 25 April 2012 - 02:28 PM

Hi Jim

I would have said upgrade graphics drivers, but you seem to have checked that - and the problem appears also in safe mode which rules out graphcis drivers even more.

You said you deleted all files. Was it in the "c:\Program Files (x86)" folder and the "C:\Users\[Username]\AppData\Roaming\LEGO Company\LEGO Digital Designer" folder. I'm asking since you mentioned two other folders (program files without the x86 and a "Documents and Settings".

I have Win7 64bit myself and have never experienced any problems.
Eurobricks Digital Design Forum - for all your LDD and Ldraw cravings

#81 JustPlainJim

JustPlainJim

    Posts: 5
    Joined: 24-April 12
    Member: 28186

Posted 25 April 2012 - 10:59 PM

View PostSuperkalle, on 25 April 2012 - 02:28 PM, said:

You said you deleted all files. Was it in the "c:\Program Files (x86)" folder and the "C:\Users\[Username]\AppData\Roaming\LEGO Company\LEGO Digital Designer" folder. I'm asking since you mentioned two other folders (program files without the x86 and a "Documents and Settings".

I have Win7 64bit myself and have never experienced any problems.

Ugh. Sorry. I've done tech support before. I know better than to give a cruddy situation report like that...

Yes, I deleted the contents of "C:\Documents and Settings\[Username]\Application Data\LEGO Company\LEGO Digital Designer", as it is in an OS before Windows Vista. I also deleted the contents of "C:\Program Files (x86)\LEGO Company\LEGO Digital Designer", as recommended. I downloaded the latest drivers for my graphics card and I had hoped that would help.
I even went so far as to open up the registry editor (not recommended, I know) and remove any instance of the Lego Digital Designer. I still have the problem where it says that LDD is already installed on my computer.

Thoughts?

#82 Superkalle

Superkalle

    Posts: 5563
    Joined: 21-December 08
    Member: 4755
    Country: Sweden

Posted 25 April 2012 - 11:24 PM

View PostJustPlainJim, on 25 April 2012 - 10:59 PM, said:

Thoughts?
Well, it also appears I didn't read very well since you did write you had XP 64 bit. To be honest, I didn't even know XP existed in a 64 bit version.  :classic:

Anyway, strange problem. It's as if installer has left some garbage behind that doesn't get uninstalled, thus making LDD think it's allready on the computer. Or the registry is corrupt.

I'm not sure I have any more ideas right now. Maybe someone else here at the forum can help out.
Eurobricks Digital Design Forum - for all your LDD and Ldraw cravings

#83 Lego Otaku

Lego Otaku

    Posts: 1113
    Joined: 16-September 10
    Member: 13293

Posted 26 April 2012 - 02:22 AM

Will ccleaner work to clean registery of outdated data?  Not sure if it works on XP 64 bits.

#84 JustPlainJim

JustPlainJim

    Posts: 5
    Joined: 24-April 12
    Member: 28186

Posted 26 April 2012 - 01:25 PM

Yeah, Windows XP-64 was a little-used OS, but I got it just before Windows 7 came out and Vista was my only other option for a 64-bit OS and I really didn't want to go that route... It's kind of the black sheep of the Windows OS's, because it's just different enough from 32-bit XP that some people refuse to develop for it. iTunes and TurboTax are my two biggest gripes in this category.

I tried doing the full deletion again, removed everything and ran ccLeaner. Not sure if I had ccleaner set up right, but it ran through my registry and cleaned 500+ problems... I tried running the LDD installer and it, once again, said I had already installed the software. Going to try a reset and see if that works... after work. Stupid day job getting in the way of my Lego time... ;)

Thanks for the suggestions, guys. I really didn't want to call Lego's tech support, but it looks like I have to.

#85 Crimson

Crimson

    Posts: 1
    Joined: 03-May 12
    Member: 28354

Posted 03 May 2012 - 05:36 AM

Hello, new poster here trying to get this silly thing working.

I get the install, attempt to open the program, and nothing happens. LDD.exe appears in the task manager for a couple seconds and disappears.

Did the uninstall, and clean all the files out, and then a reinstall (with multiple restarts in the middle), also made sure my card drivers were fully up to date
I pasted the following to my preferences.ini file

language=en
ApplicationID=4ba67fcd-8187-4986-ac15-3c845c1db5b5
UseShadersInScene=no
UseShadersInPalette=no
CompatibilityModeLevel=100
UseRoundEdges=no

I also have an extra file that contains the following

Elapsed(650) Caught exception, stack trace saved at 'C:\Users\Crimson\AppData\Local\Temp\LEGO Digital Designer-2012-05-03-00-15-31.mdmp'.

Any suggestions?

Win7 64bit

Thanks for the help

#86 Danomight

Danomight

    Posts: 1
    Joined: 22-May 12
    Member: 28758

Posted 22 May 2012 - 05:50 PM

Thank you thank you thank you!!!  I've been trying for months to get LDD working on my compy!  Updating my graphics drivers, updating directx, and adding 'CompatibilityModeLevel=100' to my preferences file was what finally did it!!!

Anyone who has similar specs to me might want to try this!
Windows 7 Ultimate x64
Mobile Intel 965 Express Chipset Family

Edited by Danomight, 22 May 2012 - 05:52 PM.


#87 Jason C. Hand

Jason C. Hand

    Posts: 190
    Joined: 31-January 12
    Member: 25365

Posted 31 May 2012 - 05:53 PM

Now I'm having trouble with LDD. It begins initializing and then freezes. I waited a few minutes for the program to continue startup and it didn't do anything.

#88 AwesomeStar

AwesomeStar

  • Mystery Distraction


    Posts: 1273
    Joined: 05-June 08
    Member: 3245
    Country: England

Posted 31 May 2012 - 06:03 PM

View PostJason C. Hand, on 31 May 2012 - 05:53 PM, said:

Now I'm having trouble with LDD. It begins initializing and then freezes. I waited a few minutes for the program to continue startup and it didn't do anything.

I am having this exact problem just now. I used LDD a lot last night, continued designing today, and then when I went out for a few hours I came back and this happened every time.

I've uninstalled, re-installed, changed .ini files, properties, anything and everything I can think of, and no luck.

The only thing I can think that I did wrong was I started using advanced rendering settings, and experienced crashes, but after I turned them off all was fine again.

Any help? :wacko:

~A.S.

brickshelf   flickr


I played Kian Otherus in EBRP and finished as Lorraine Bailey in MOTEE.
I died as scum Chief Astrobiology Officer Richard Francis in Bob's Excalibur Mafia 2.0,
as scum Augustus "Gus" Staines in Noir Mafia and as snooty old Alfonso in Ditalini - Mystery Mafia...

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image


#89 Calabar

Calabar

    Posts: 2198
    Joined: 11-April 10
    Member: 10232
    Country: Italy

Posted 31 May 2012 - 06:06 PM

View PostJason C. Hand, on 31 May 2012 - 05:53 PM, said:

Now I'm having trouble with LDD. It begins initializing and then freezes. I waited a few minutes for the program to continue startup and it didn't do anything.
Did you try to clean the recently opened lxf files from the preferences file?
"Official LEGO Sets made in LDD" topic: Read guidelines before posting!

#90 Jason C. Hand

Jason C. Hand

    Posts: 190
    Joined: 31-January 12
    Member: 25365

Posted 31 May 2012 - 06:32 PM

View PostCalabar, on 31 May 2012 - 06:06 PM, said:

Did you try to clean the recently opened lxf files from the preferences file?

No. I'm not familiar with that. How do you do it?

#91 Calabar

Calabar

    Posts: 2198
    Joined: 11-April 10
    Member: 10232
    Country: Italy

Posted 31 May 2012 - 06:40 PM

I've not LDD here, but let's try:
- Close LDD, if opened.
- Look for the preferences.ini file in your user directory (the precise location depends on the operating system).
- Open the file with a text editor (for example, notepad).
- Find the line containing the recently opened sets (it should start with "RecentModels=...").
- Delete all the entries, Save the file, Start LDD again.
"Official LEGO Sets made in LDD" topic: Read guidelines before posting!

#92 JackGhost

JackGhost

    Posts: 4
    Joined: 11-April 12
    Member: 27911
    Country: Germany

Posted 31 May 2012 - 06:42 PM

I have the same Problem. I worked with LDD last night. Today is freezes while initialising (In n ormal and Safe mode). I completely uninstalled - reinstalled 5 times. I also started it with windows vista and XP compability. I do not know what i could do now. My grafic driver is the newset.

Edited by JackGhost, 31 May 2012 - 06:44 PM.


#93 Superkalle

Superkalle

    Posts: 5563
    Joined: 21-December 08
    Member: 4755
    Country: Sweden

Posted 31 May 2012 - 06:47 PM

I'm having problems too. At first I thought it was because I installed Google Chrome as default browser, but it seems more are having problems. LDD starts and then just hangs at the "initialization" screen...
Eurobricks Digital Design Forum - for all your LDD and Ldraw cravings

#94 Aanchir

Aanchir

  • Color Encyclopedia


    Posts: 7442
    Joined: 31-December 09
    Member: 8841
    Country: United States

Posted 31 May 2012 - 06:48 PM

Hmmm, I'm having the same problem (begins "initializing" and then doesn't progress from there) And it was less than an hour ago that I was using LDD without any hassle. Very strange.

Since quite a few people seem to have this problem, I get the idea it probably has something to do with the update server and not with any one user's computer.

Edited by Aanchir, 31 May 2012 - 06:49 PM.

Posted Image recommends the following sites:
Posted Image Posted Image Posted Image


#95 Calabar

Calabar

    Posts: 2198
    Joined: 11-April 10
    Member: 10232
    Country: Italy

Posted 31 May 2012 - 06:49 PM

So it seems to be a problem related to some kind of update that most users received for their LDD.
Or did you update something other? (operating system, video driver, etc...)
"Official LEGO Sets made in LDD" topic: Read guidelines before posting!

#96 Superkalle

Superkalle

    Posts: 5563
    Joined: 21-December 08
    Member: 4755
    Country: Sweden

Posted 31 May 2012 - 06:51 PM

View PostCalabar, on 31 May 2012 - 06:49 PM, said:

So it seems to be a problem related to some kind of update that most users received for their LDD.
I'm thinking more some kind of server problem.
Eurobricks Digital Design Forum - for all your LDD and Ldraw cravings

#97 Jason C. Hand

Jason C. Hand

    Posts: 190
    Joined: 31-January 12
    Member: 25365

Posted 31 May 2012 - 06:59 PM

The only thing I updated was the Preferences.ini file. Saw the following info in another psot and pasted it into the file:

language=en
ApplicationID=4ba67fcd-8187-4986-ac15-3c845c1db5b5
UseShadersInScene=no
UseShadersInPalette=no
CompatibilityModeLevel=100
UseRoundEdges=no

Seems some of you other guys are having the same trouble, too  :sad:

Edited by Jason C. Hand, 31 May 2012 - 07:00 PM.


#98 AwesomeStar

AwesomeStar

  • Mystery Distraction


    Posts: 1273
    Joined: 05-June 08
    Member: 3245
    Country: England

Posted 31 May 2012 - 07:02 PM

View PostSuperkalle, on 31 May 2012 - 06:51 PM, said:

I'm thinking more some kind of server problem.

Oh well that's alright then. I was worried about it just being my computer but if it's a wider problem I can hold off on carrying on with my designing.  :classic:

~A.S.

brickshelf   flickr


I played Kian Otherus in EBRP and finished as Lorraine Bailey in MOTEE.
I died as scum Chief Astrobiology Officer Richard Francis in Bob's Excalibur Mafia 2.0,
as scum Augustus "Gus" Staines in Noir Mafia and as snooty old Alfonso in Ditalini - Mystery Mafia...

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image


#99 Jason C. Hand

Jason C. Hand

    Posts: 190
    Joined: 31-January 12
    Member: 25365

Posted 31 May 2012 - 07:02 PM

View PostCalabar, on 31 May 2012 - 06:40 PM, said:

I've not LDD here, but let's try:
- Close LDD, if opened.
- Look for the preferences.ini file in your user directory (the precise location depends on the operating system).
- Open the file with a text editor (for example, notepad).
- Find the line containing the recently opened sets (it should start with "RecentModels=...").
- Delete all the entries, Save the file, Start LDD again.

Ok. will do.

#100 AwesomeStar

AwesomeStar

  • Mystery Distraction


    Posts: 1273
    Joined: 05-June 08
    Member: 3245
    Country: England

Posted 31 May 2012 - 07:20 PM

Anybody here thinking of sending TLG a message regarding this?

~A.S.

brickshelf   flickr


I played Kian Otherus in EBRP and finished as Lorraine Bailey in MOTEE.
I died as scum Chief Astrobiology Officer Richard Francis in Bob's Excalibur Mafia 2.0,
as scum Augustus "Gus" Staines in Noir Mafia and as snooty old Alfonso in Ditalini - Mystery Mafia...

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users